O jaterní dietě je známo, že je při potížích s játry její dodržování nezbytné. Játra patří k jednomu z nejdůležitějších orgánů těla a plní mnoho nenahraditelných funkcí jako je detoxikace organismu nebo látková přeměna živin tak, aby je tělo dokázalo využít.
Pokud se u nás z jakéhokoliv důvodu dostaví jaterní problémy, měli bychom tuto dietu zahájit okamžitě a zajistit tak regeneraci a léčbu našich jater. Problémy s játry mohou být různého původu. Někdy si je poškozujeme sami naší nevhodnou stravou, životosprávou a alkoholem, jindy dojde k jejich poruše i bez zjevné příčiny.
Jaterní dieta
V první řadě je nezbytné nastolit jaterní dietu, která spočívá hlavně v omezení tučných potravin, soli a úplném zákazu alkoholu. Porušená játra totiž tvoří žluč emulgující tuky ve sníženém množství a jejich rozložení v těle je proto velmi složité.
U porušených jater také dochází i ke změně přeměny bílkovin, proto musíme dbát i na dostatečný příjem kvalitních a dobře stravitelných bílkovin pro udržení svalové hmoty i dalších životně důležitých fyziologických pochodů v našem organismu. Dbejte i na dostatečný příjem vitamínů rozpustných v tucích, jako je vitamín A, D, E a K a minerálů, jako je zinek a železo. Pomoci vám mohou i tibi krystaly.
Při jaterní dietě můžete tyto potraviny
- libové maso, drůbeží, králičí, rybí a hovězí
- nízkotučné či polotučné mléčné výrobky
- nedráždivé koření jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka
- zelenina, ale vyhýbejte se nadýmavé zelenině
- ovoce
- netučné včerejší pečivo, určitě ne čerstvé
- zdravé rostlinné tuky, jak je olivový a řepkový olej v omezeném množství
Zakázané potraviny při jaterní dietě
- živočišné tuky, jako je tučné maso, uzeniny, sýry a jogurty
- vejce
- alkohol
- ostré koření, jako je chilli a sůl
- sůl
- nadýmavá zelenina, jako je cibule a květák
- instantní pokrmy
- sladkosti
- tučné a čerstvé pečivo
- tučné ryby, jako je losos nebo makrela
Ukázka jídelníčku při jaterní dietě
Suroviny:
- Snídaně – ovesná kaše vařená na vodě s trochou polotučného mléka, slazená medem a k tomu banán
- Svačina – jablko a ovocná přesnídávka
- Oběd – kuřecí plátky připravené bez tuku s bramborami a rajče
- Svačina – nízkotučné kefírové mléko
- Večeře – rybí filé připravené bez tuku, vařená mrkev a těstoviny
Recept na ovocné knedlíky bez soli a tuku
- 250 g měkkého tvarohu
- 50 g bramborového škrobu
- 150 g polohrubé mouky
- Jahody nebo meruňky
- trocha medu na doslazení
- 30 ml rostlinného oleje
Postup:
Ze všech surovin zpracujeme nelepivé těsto, vytvarujeme knedlíčky, které plníme ovocem a vaříme je ve vroucí nesolené vodě, dokud nám nevyplavou na povrch.
Kuře na zázvoru se zeleninovým salátem
Suroviny:
- 300 g kuřecích prsních řízků
- čerstvý zázvor
- mletá sladká paprika
- petrželka
- šafrán
- malá špetka soli
- čerstvá zelenina na salát dle chuti
Postup:
Kuřecí prsa lehce osolte, potřete směsí z petrželky, šafránu a strouhaného zázvoru. Vložte je na teflonovou pánev bez oleje. Mezitím si připravte jako přílohu zeleninový salát. Ochutit jej můžete olivovým olejem a sýrem bez tuku, jako je Lučina.
Pro koho je jaterní dieta vhodná
Jaterní dieta je vhodná pro lidi trpící jaterními onemocněními, jako je jaterní cirhóza, encefalopatie, hepatitida a jaterní nedostatečnost. Dietu je možno dodržovat i pro redukci hmotnosti, díky vynechání tučných a nezdravých potravin. Zakázáno je smažit a upravovat pokrmy na tuku. Upřednostňujte vaření a dušení v páře.