Jaterní dieta – co můžete jíst + recepty

O jaterní dietě je známo, že je při potížích s játry její dodržování nezbytné. Játra patří k jednomu z nejdůležitějších orgánů těla a plní mnoho nenahraditelných funkcí jako je detoxikace organismu nebo látková přeměna živin tak, aby je tělo dokázalo využít.

Pokud se u nás z jakéhokoliv důvodu dostaví jaterní problémy, měli bychom tuto dietu zahájit okamžitě a zajistit tak regeneraci a léčbu našich jater. Problémy s játry mohou být různého původu. Někdy si je poškozujeme sami naší nevhodnou stravou, životosprávou a alkoholem, jindy dojde k jejich poruše i bez zjevné příčiny.

Jaterní dieta

V první řadě je nezbytné nastolit jaterní dietu, která spočívá hlavně v omezení tučných potravin, soli a úplném zákazu alkoholu. Porušená játra totiž tvoří žluč emulgující tuky ve sníženém množství a jejich rozložení v těle je proto velmi složité.

U porušených jater také dochází i ke změně přeměny bílkovin, proto musíme dbát i na dostatečný příjem kvalitních a dobře stravitelných bílkovin pro udržení svalové hmoty i dalších životně důležitých fyziologických pochodů v našem organismu. Dbejte i na dostatečný příjem vitamínů rozpustných v tucích, jako je vitamín A, D, E a K a minerálů, jako je zinek a železo. Pomoci vám mohou i tibi krystaly.

Při jaterní dietě můžete tyto potraviny

  • libové maso, drůbeží, králičí, rybí a hovězí
  • nízkotučné či polotučné mléčné výrobky
  • nedráždivé koření jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka
  • zelenina, ale vyhýbejte se nadýmavé zelenině
  • ovoce
  • netučné včerejší pečivo, určitě ne čerstvé
  • zdravé rostlinné tuky, jak je olivový a řepkový olej v omezeném množství

Zakázané potraviny při jaterní dietě

  • živočišné tuky, jako je tučné maso, uzeniny, sýry a jogurty
  • vejce
  • alkohol
  • ostré koření, jako je chilli a sůl
  • sůl
  • nadýmavá zelenina, jako je cibule a květák
  • instantní pokrmy
  • sladkosti
  • tučné a čerstvé pečivo
  • tučné ryby, jako je losos nebo makrela

Ukázka jídelníčku při jaterní dietě

Suroviny:

  • Snídaně – ovesná kaše vařená na vodě s trochou polotučného mléka, slazená medem a k tomu banán
  • Svačina – jablko a ovocná přesnídávka
  • Oběd – kuřecí plátky připravené bez tuku s bramborami a rajče
  • Svačina – nízkotučné kefírové mléko
  • Večeře – rybí filé připravené bez tuku, vařená mrkev a těstoviny

Recept na ovocné knedlíky bez soli a tuku

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g bramborového škrobu
  • 150 g polohrubé mouky
  • Jahody nebo meruňky
  • trocha medu na doslazení
  • 30 ml rostlinného oleje

Postup:

Ze všech surovin zpracujeme nelepivé těsto, vytvarujeme knedlíčky, které plníme ovocem a vaříme je ve vroucí nesolené vodě, dokud nám nevyplavou na povrch.

Kuře na zázvoru se zeleninovým salátem

Suroviny:

  • 300 g kuřecích prsních řízků
  • čerstvý zázvor
  • mletá sladká paprika
  • petrželka
  • šafrán
  • malá špetka soli
  • čerstvá zelenina na salát dle chuti

Postup:

Kuřecí prsa lehce osolte, potřete směsí z petrželky, šafránu a strouhaného zázvoru. Vložte je na teflonovou pánev bez oleje. Mezitím si připravte jako přílohu zeleninový salát. Ochutit jej můžete olivovým olejem a sýrem bez tuku, jako je Lučina.

Pro koho je jaterní dieta vhodná

Jaterní dieta je vhodná pro lidi trpící jaterními onemocněními, jako je jaterní cirhóza, encefalopatie, hepatitida a jaterní nedostatečnost. Dietu je možno dodržovat i pro redukci hmotnosti, díky vynechání tučných a nezdravých potravin. Zakázáno je smažit a upravovat pokrmy na tuku. Upřednostňujte vaření a dušení v páře.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *