Zavařování v troubě – Jak na to + Postup

Pokud se chcete pustit do zavařování, ale nemáte k dispozici zavařovací hrnec, zkuste zavařování ovoce a zeleniny elektrické, plynové či horkovzdušné v troubě. Zavařování v troubě má své zásady a úskalí. Jaké to jsou?

Velmi důležitá je sterilizace sklenic. Než se pustíte do zavařování v troubě, postarejte se o řádnou sterilizaci sklenic. Postup je stejný jako sterilizace pro zavařování v hrnci. Sklenice musí být zcela čisté, stejně jako víčka a gumičky. Doporučujeme používat vždy nová víčka, protože nejsou deformovaná a budou dobře těsnit.

Jak zavařovací sklenice sterilizovat

Sklenice vypláchněte v horké vodě a nechte je okapat. Nevysušujte je utěrkou, na které bývají bakterie a umí narušit sterilitu. Na několik minut vložte prázdné sklenice do trouby, která musí být pro zavařování předehřátá.

Co se nejčastěji zavařuje?

Zavařovat můžete prakticky cokoliv, tedy zeleninu, ovoce, maso nebo houby. Například ovoce lze uchovat třeba v podobě kompotu, džemu či marmelády, takže si jeho lahodnou chuť budete moci vychutnat v kterékoli další části celého roku. Zavařené potraviny ve sklenicích mají dostatečně dlouhou trvanlivost. Zelenina může být v podobě klasických okurek, čalamád i čatní. Co se týče masa, po určitou dobu jej takto uchováte. Mějte však na paměti, že zavařené maso postupně ztrácí svou jedinečnou chuť, a proto je lepší ho co nejrychleji zpracovat.

Zavařování v troubě

Zavařovací sklenice umístěte na plech s vodou. Gumičky nebo víčka vlivem horkého vzduchu trpí a mohou v troubě začít praskat. Ponořením do vody tak vytvoříte vlhké prostředí a přiblížíte se prostředí, jaké je při zavařování v zavařovacím hrnci. Do hlubokého plechu nalijte 2 cm vody a naskládejte do něj zavařovací sklenice.

Na co si dát pozor

Zavařujte pokrmy jen ve stejně velkých sklenicích, které se v troubě nesmí vzájemně dotýkat a nesmí se dotýkat ani okraje plechu. Na jeden plech se vejde 6 velkých zavařovaček. Přes sklenice dejte větší počet vrstev navlhčených novin, ať se vyhnete přehřívání skla. To platí hlavně pro zavařování v horkovzdušných troubách.

Zavařování v troubě

Důležité je odhadnout ideální teplotu a dobu zavařování. Zavařování v elektrických troubách je snazší než v plynových, protože se dá teplota lépe nastavit. U elektrické trouby nastavte ohřev na horní i dolní topné těleso a 170 °C. Plynovou troubu nastavte na stupeň 1 až 2 podle konkrétního typu. Do předehřáté trouby vložte sklenice na plechu a zahřívejte je, dokud se neobjeví vzduchové bublinky. Ovoce se zavařuje v troubě přibližně 45 minut a zelenina 60 minut. Pak můžete troubu vypnout a sklenice nechte uvnitř dalších 30 minut.

Zavařování v horkovzdušné troubě

Nastavte horkovzdušnou troubu na 250 °C a plech vložte na rošt ve spodní části. Zavařování menších sklenic trvá 5 až 10 minut, větších sklenic 10 až 15 minut. Sklenice obalte několika vrstvami namočených novin. Pustit se můžete do zavařování ovoce, okurek, hub i masa.

Na co si dát pozor

Zavařování v troubě je jednoduché a rychlé. Každá trouba však peče trochu jinak, s nastavením teplot a časů je třeba na začátku trochu experimentovat. V troubě nelze šetrně zavařovat a sklenice, víčka i gumičky vysokou teplotu trpí více, než při zavařování v zavařovacím hrnci. Při zavařování v troubě je třeba také počítat s vyšší spotřebou energii. Nevložíte do ní totiž najednou tolik sklenic jako do zavařovacího hrnce. Pokud ale chcete zavařovat třeba jen několik sklenic, vyzkoušejte zavařování v troubě, nebo v mikrovlnné troubě. Úspěšnost zavařování v troubě je srovnání se zavařováním v hrnci stejná, pokud zvolíte správnou teplotu i dobu a sklenice i víčka řádně vysterilizujete.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *