Jak využít a pěstovat tibi krystaly – Vodní kefír

Tibi krystaly jsou drobné řasy, které příjemně zkvasí s libovolným sladkým základem do lahodného nápoje a dodá důležité živiny a vitamíny. Můžete je znát také pod názvem vodní kefír, japonské mořské krystaly nebo také živá zrnka.

Původ tibi krystalů není zcela znám. Pochází pravděpodobně z Kavkazu, podobně jako jejich blízká příbuzná kefírová houba, odkud se rozšířily do Číny a pak do celého světa. Ve vhodném prostředí způsobují kvašení, které dodává nápoji cenné látky podporující imunitu. Příznivé účinky kvašení znali už naši předkové, kteří si díky zkvašené zelenině doplňovali vitamíny a minerály v zimním období.

Blahodárné účinky tibi krystalů

Nápoj z tibi krystalů by měli pravidelně užívat ti, co trpí některým z těchto onemocnění. Látky z vodního kefíru pomáhají zmírňovat příznaky a podpoří léčbu:

  • astma a průduškové katary
  • onemocnění jater a potíže s ledvinami
  • žloutenková dieta
  • potíže se žaludkem, žlučníkem, slinivkou i slezinou
  • obnovení střevní rovnováhy
  • léčba zánětů vně i uvnitř těla
  • potíže s vysokým krevním tlakem
  • onemocnění srdce a infarkt
  • alergické projevy, ekzémy, vyrážky a akné
  • nedostatečná tvorba bílých krvinek – T-lymfocitů
  • anemie
  • diabetes a snižování hladiny krevního cukru
  • oslabený imunitní systém
  • suché a lámavé vlasy, zlepšení kvality vlasů i pleti
  • zpomalení procesu stárnutí
  • nervová onemocnění a deprese
  • skleróza

Co je potřeba na nápoj z tibi krystalů

  • 1 menší hrnek tibi krystalů
  • 2,5 litru převařené nebo odstáté vody
  • 8 lžic cukru
  • 2 lžíce sušeného ovoce

K výrobě se vám bude hodit 3 litrová lahev, nekovový cedník a čistá utěrka. Vyhněte se používání kovových předmětů, protože kov tibi krystaly zabíjí.

Jak pěstovat tibi krystaly

Vodní kefír nepotřebuje k životu příliš mnoho. Stačí mu převařená nebo odstátá voda, cukr a přírodně sušené ovoce, u kterého nebyly ke konzervaci použity siřičitany nebo jiná škodlivé konzervanty. Do vychladlé převařené, anebo do odstáté vody, která se nechává stát kvůli možné přítomnosti chlóru, nasypeme cukr a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak přidáme sušené ovoce a tibi krystaly. Vše znovu zamícháme, překryjeme čistou textilií a nakonec ji přichytíme gumičkou. Pak nádobu umístíme na světlé místo.

Jak dlouho trvá výroba tiby nápoje

Při běžné pokojové teplotě 20 až 22 °C trvá výroba nápoje asi 2 až 3 dny. V létě stačí krystalům i 24 hodin. Hotový nápoj slijeme, k tibi krystalům přidáme další vodu s míchanou s cukrem a opět jej necháme pracovat jako v popsaném postupu. Pak 1x týdně krystaly propláchneme ve studené vodě a vložíme do roztoku novou dávku sušeného ovoce a to staré vyhodíme.

Zkuste experimentovat

Vodu můžete nahradit zeleným nebo černým čajem a do nálevu přidat různá koření, jako je hřebíček nebo anýz. Chuť nápoje se změní také v závislosti na tom, jaký použijeme druh cukru nebo jaké použijeme sušené ovoce. Můžete si doma pěstovat i zajímavé rostliny, třeba rýmovník.

 Jak se tiby nápoj užívá

Hotový nápoj můžeme ihned vypít nebo si ho uložit na 2 až 3 dny v uzavíratelné nádobě v lednici. Po 24 hodinách v chladu bude příjemně perlivý díky doznívajícím kvasným procesům. Hotový nápoj můžeme smíchat i s džusem nebo čajem.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *