V přírodní medicíně se používá mnoho bylinek a dalších produktů, které blahodárně působí na naše tělo. Jednou z nich je právě tibetská houba. Podívejme se na ni podrobněji. Na její původ i účinky.
Zajímavostí je, že ve skutečnosti se vlastně vůbec nejedná o houbu, ale jde o společenství bakterií, mléčných a octových kvasinek. Svým vzhledem ale připomíná právě houbu, což vysvětluje její název. Někdy se jí také říká kefírová houba nebo kombucha. Tibetskou houbu je snadné zakoupit na internetu. Cena se pohybuje už pod 100 korun a balíkem vám přijde přímo domů.
Tibetská houba a její historie
Kefírová kultura má příznivé účinky na lidské zdraví a je známá odedávna. V oblasti Kavkazu a Tibetu se používala již před 5 000 lety. Lidé ale její tajemství blahodárných účinků na lidské tělo velmi dlouho střežili. Povědomí a informace o ní se začali dostávat do západního světa až v 19. století, kdy ji poprvé popsali ruští lékaři. Dnes se o ní mluví zejména jako o elixíru zdraví a má mnoho účinků.
Příznivé účinky tibetské houby
Mnoho zdrojů uvádí její až zázračný vliv na naše zdraví. Tibetská houba má příznivý vliv na srdce, pomáhá rozkládat škodlivý cholesterol v cévách a pozitivně reguluje i krevní tlak. Preventivní konzumace působí proti vzniku infarktu myokardu. Kladný vliv má ale i na mnohé další orgány. Doporučuje se při různých onemocněních ledvin, žlučníku, slinivky, jater i sleziny.
Neutralizace organismu
Kefírový nápoj navíc odkyseluje organismus, zabraňuje hnilobným procesům potravy shromažďující se ve střevech a pozitivně působí na trávící soustavu. Navíc stimuluje imunitní systém, zpomaluje stárnutí, zvyšuje vitalitu, dodává energii, zabraňuje únavě a působí proti stresu. Traduje se o ní, že umí brzdit vývoj metastáz. Navíc jde o velmi cenný zdroj vitamínu B12 a kyseliny listové.
Jak si připravit tibetskou houbu
Podívejme se nyní na to, jak si doma můžete připravit kefírový nápoj. Tibetská houba se dává do mléka a nejde o složitý proces. Vezměte 2 až 3 lžičky tibetské houby a dejte ji do sklenice. Pak ji zalijete půl litrem nesvařeného mléka. Nechte ji odstát 24 hodin a pak ji důkladně zamíchejte a sceďte přes sítko. Takto si vytvoříte základ pro domácí kefír. Směs, která vám pak zůstane na sítku, důkladně propláchněte a vraťte do řádně umyté sklenice. Houba by nikdy neměla přijít do styku s kovem, proto používejte lžíci z umělé hmoty nebo ze dřeva nebo plastovou odměrku.
Jak se tibetská houba užívá
Celý proces můžete zopakovat několikrát po sobě, než vám vznikne kefír. Pokud bude hotový, konzumujte jej 20 dní, nejlépe před spaním. Pak si dejte na 10 dní přestávku. Během této doby si tibetskou houbu znovu přelévejte mlékem a proplachujte vodou, aby si zachovala své blahodárné účinky. Jde o skutečně účinnou přírodní medicínu a velmi brzy pocítíte její účinky a budete se cítit lépe. Mikroorganismy, které se tvoří tibetskou houbou, se živí zejména mléčnou laktózou. Kefírový nápoj proto mohou konzumovat i ti lidé, kteří jsou na laktózu alergičtí.