Jaké jsou účinky rýmovníku a jak z něj udělat čaj a sirup

Rýmovník se pěstuje velmi často jako pokojová rostlina, která se postupně zastřihuje. Pak se využívá pro její léčivé, protizánětlivé a protiplísňové vlastnosti. Rýmovník je vhodný i pro děti, protože má lahodnou chuť.

Z rýmovníku můžete otrhávat listy nebo seříznout výhony. Na inhalaci a odvar se používá čerstvý, případně mražený. Přidává se i do pokrmů, pod maso a do pomazánek. Nedá se sušit jako ostatní byliny, protože má dužnaté listy. Můžete si z listů připravit čaj či sirup, naložit si ho do oleje, nebo přidat do smoothie.

Formy využití rýmovníku

  • přírodní repelent pro odpuzení much a komárů
  • koření do pokrmů, k masu i do pomazánek
  • čaj proti nachlazení, rýmě, kašli, virózám i chřipce
  • inhalace proti bolesti v krku, ucpanému nosu a rýmě
  • k ošetření ran a ekzémů

Jak se rýmovník používá

  • čaj se podává při nachlazení, nemoci, na zklidnění nervů i žaludku
  • odvar se používá na zklidnění ekzému a citlivé pokožky
  • šťáva z listů se používá k hojení menších ran a oděrek
  • silice z listů se inhalují při rýmě
  • listy rýmovníku se používají jako koření do pokrmů
  • rostlina provoní místnost a odpudí hmyz

Čaj z rýmovníku

Ingredience:

  • 1 litr vroucí vody
  • 3 až 5 středně velkých listů rýmovníku
  • 2 až 3 lžičky medu přidaného až po vychladnutí těsně před pitím čaje

Postup přípravy:

Doporučujeme listy natrhat, lépe se z nich uvolní aroma a účinné silice. Listy omyjte, zalijte vroucí vodou, nechte 7 až 10 minut louhovat a po vychladnutí přidejte med.

Vařený sirup z rýmovníku

Potřebné ingredience:

  • 30 listů rýmovníku
  • 1 kg cukru
  • citrusy – citrón, limetka a pomeranč
  • voda

Postup přípravy:

Do nádoby dejte opláchnuté, natrhané či nakrájené listy a nakrájené, oloupané citrusy. Vodu přiveďte v hrnci k varu a nalijte do nádoby tak, aby byly suroviny ponořené. Přikryjte a nechte stát 24 až 48 hodin. Odvar slijte a přeceďte přes sítko nebo plátno. V hrnci odvar přiveďte k varu a přidejte cukr. Vařte na mírném plameni, dokud nevznikne hustý sirup. Horký ho plňte do sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a skladujte v temnu a chladu.

Sirup z rýmovníku připravovaný za studena

Potřebné ingredience:

  • 50 listů rýmovníku
  • 1 kg cukru
  • bio citrusy s chemicky neošetřenou kůrou – citrón, limetka a pomeranč
  • vymačkaná šťáva z několika citrusů

Postup přípravy:

Opláchnuté lístky natrhejte nebo pokrájejte na kousky. Citrusy omyjte a nakrájejte. Do uzavíratelné sklenice dávejte vždy vrstvu lístků, cukru, citrusů a vymačkanou citrónovou šťávu, dokud není plná. Poslední vrstvou je cukr. Sklenici uzavřete a nechte stát 2 až 3 týdny na parapetu okna. Občas obsah promíchejte a upěchujte. Dejte pozor, zda se neobjevila plíseň. Vzniklou tekutinu přepasírujte a přeceďte přes plátno a vymačkejte. Sirup naplňte do sklenic a uchovávejte v chladu a temnu.

Účinky listů, čaje a sirupu z rýmovníku

Rýmovník je vhodný při nachlazení, bolesti v krku, ucpaném nosu, rýmě i zánětech nosních dutin. Podporuje vykašlávání a vylučování hlenu z dýchacích cest a pomáhá při pocení proodstranění toxinů z těla přes pokožku. Umí zvýšit imunitu, nedráždí trávicí trakt a zabraňuje rozvoji bakterií, virů a jiných patogenů.

Rate this post

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.