Rýmovník se pěstuje velmi často jako pokojová rostlina, která se postupně zastřihuje. Pak se využívá pro její léčivé, protizánětlivé a protiplísňové vlastnosti. Rýmovník je vhodný i pro děti, protože má lahodnou chuť.
Z rýmovníku můžete otrhávat listy nebo seříznout výhony. Na inhalaci a odvar se používá čerstvý, případně mražený. Přidává se i do pokrmů, pod maso a do pomazánek. Nedá se sušit jako ostatní byliny, protože má dužnaté listy. Můžete si z listů připravit čaj či sirup, naložit si ho do oleje, nebo přidat do smoothie.
Formy využití rýmovníku
- přírodní repelent pro odpuzení much a komárů
- koření do pokrmů, k masu i do pomazánek
- čaj proti nachlazení, rýmě, kašli, virózám i chřipce
- inhalace proti bolesti v krku, ucpanému nosu a rýmě
- k ošetření ran a ekzémů
Jak se rýmovník používá
- čaj se podává při nachlazení, nemoci, na zklidnění nervů i žaludku
- odvar se používá na zklidnění ekzému a citlivé pokožky
- šťáva z listů se používá k hojení menších ran a oděrek
- silice z listů se inhalují při rýmě
- listy rýmovníku se používají jako koření do pokrmů
- rostlina provoní místnost a odpudí hmyz
Čaj z rýmovníku
Ingredience:
- 1 litr vroucí vody
- 3 až 5 středně velkých listů rýmovníku
- 2 až 3 lžičky medu přidaného až po vychladnutí těsně před pitím čaje
Postup přípravy:
Doporučujeme listy natrhat, lépe se z nich uvolní aroma a účinné silice. Listy omyjte, zalijte vroucí vodou, nechte 7 až 10 minut louhovat a po vychladnutí přidejte med.
Vařený sirup z rýmovníku
Potřebné ingredience:
- 30 listů rýmovníku
- 1 kg cukru
- citrusy – citrón, limetka a pomeranč
- voda
Postup přípravy:
Do nádoby dejte opláchnuté, natrhané či nakrájené listy a nakrájené, oloupané citrusy. Vodu přiveďte v hrnci k varu a nalijte do nádoby tak, aby byly suroviny ponořené. Přikryjte a nechte stát 24 až 48 hodin. Odvar slijte a přeceďte přes sítko nebo plátno. V hrnci odvar přiveďte k varu a přidejte cukr. Vařte na mírném plameni, dokud nevznikne hustý sirup. Horký ho plňte do sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a skladujte v temnu a chladu.
Sirup z rýmovníku připravovaný za studena
Potřebné ingredience:
- 50 listů rýmovníku
- 1 kg cukru
- bio citrusy s chemicky neošetřenou kůrou – citrón, limetka a pomeranč
- vymačkaná šťáva z několika citrusů
Postup přípravy:
Opláchnuté lístky natrhejte nebo pokrájejte na kousky. Citrusy omyjte a nakrájejte. Do uzavíratelné sklenice dávejte vždy vrstvu lístků, cukru, citrusů a vymačkanou citrónovou šťávu, dokud není plná. Poslední vrstvou je cukr. Sklenici uzavřete a nechte stát 2 až 3 týdny na parapetu okna. Občas obsah promíchejte a upěchujte. Dejte pozor, zda se neobjevila plíseň. Vzniklou tekutinu přepasírujte a přeceďte přes plátno a vymačkejte. Sirup naplňte do sklenic a uchovávejte v chladu a temnu.
Účinky listů, čaje a sirupu z rýmovníku
Rýmovník je vhodný při nachlazení, bolesti v krku, ucpaném nosu, rýmě i zánětech nosních dutin. Podporuje vykašlávání a vylučování hlenu z dýchacích cest a pomáhá při pocení proodstranění toxinů z těla přes pokožku. Umí zvýšit imunitu, nedráždí trávicí trakt a zabraňuje rozvoji bakterií, virů a jiných patogenů.