Postup, jak připravit nejlepší zeleninové karbanátky

Máte rádi zeleninová jídla, nejíte maso, nebo jen chcete do svého jídelníčku přidat více zeleniny? Tak to se vám určitě bude líbit náš recept na zeleninové karbanátky.

Maso určitě nepotřebujeme jíst každý den, protozou zeleninové karbanátky vhodným jídlem, kterým maso můžeme prostřídat. Můžete si je vytvořit ze speciálně zakoupené zeleniny k tomuto účelu, anebo prostě ze zeleniny, kterou máte právě ve spíži. I tak si můžete připravit zeleninové karbanátky podle našeho receptu.

Zeleninové karbanátky pečené v troubě

Vyzkoušejte recept na zeleninové karbanátky pečené v troubě na pečícím papíru. Takové karbanátky jsou nejen zdravé, protože obsahují převážně zeleninu, ale navíc nejsou ani tak tučné jako klasické smažené karbanátky. Zelenina je bohatým zdrojem vlákniny, obsahuje vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, vitamíny A, C, E a K, z minerálů hlavně draslík, fosfor, mangan, vápník, hořčík, železo či zinek. Zeleninové karbanátky mají skvělou chuť, proto je určitě vyzkoušejte.  

Jakou zeleninu použít

Pro přípravu zeleninových karbanátků můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou máte zrovna doma k dispozici. Může to být klasická kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, cuketa, květák, brokolice, špenát, hrášek, dýně, červená řepa, zelí, hlávková či růžičková kapusta. Do zeleninových karbanátků přidejte určitě cibuli nebo pórek a česnek. Patří do nich také čerstvé nebo sušené bylinky. Vhodná je třeba majoránka, saturejka, tymián, bazalka, libeček či oregano.

Co se dá do zeleninových karbanátků přidat

Skvěle v karbanátcích chutnají třeba houby. Mohou být čerstvé, mražené, nebo sušené, předem namočené ve vodě. Klidně jich přidejte celou hrst. Pokud zrovna nemáte čerstvou zeleninu, použijte na karbanátky mraženou zeleninovou směs. Pokud nesnášíte lepek a držíte bezlepkovou dietu, nahraďte klasický rohlík starším bezlepkovým pečivem a špaldovou mouku zase bezlepkovou moukou. Můžete zkusit třeba rýžovou. Do karbanátků také můžete přidat kukuřičnou strouhanku na zahuštění a pak je vytvarovat v rukou. Vyzkoušet můžete i zapečený květák.

Potřebné suroviny

  • 500 g libovolné zeleniny
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 starší rohlík nebo jiné, klidně celozrnné pečivo
  • trocha teplého mléka na namočení pečiva
  • 8 lžic hladké špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl, pepř, drcený nebo mletý kmín
  • čerstvé či sušené bylinky

Postup přípravy karbanátků

Zeleninu oloupejte, omyjete a nakrájejte na malé kousky, nastrouhejte nahrubo nebo rozmixujte. Rohlík namočte do teplého mléka a nechte ho nasáknout. Pak z něj vymačkejte přebytečnou tekutinu a rozmělněný ho přidejte k nakrájené zelenině. Do směsi rozklepněte vejce, ochuťte solí, kořením, bylinkami a prolisovaným česnekem. Nakonec přisypte špaldovou mouku a pořádně směs promíchejte.

Než je dáte do trouby

Směs pak dávejte pomocí lžíce na plech vyložený pečicím papírem a tvořte z ní menší placky. Karbanátky pokapejte rostlinným olejem a pečte je při teplotě 180 °C dozlatova. Zeleninové karbanátky podávejte teplé s bramborami nebo bramborovou kaší. Výborné jsou však i studené s čerstvým pečivem, třeba jako zdravá snídaně.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *