Zapečený květák s bramborem a sýrem – rychlý recept

Květák se nejčastěji připravuje smažený v trojobalu, ale možností jak jej připravit je Zkuste si ho zapéct třeba se sýrem, ale i bez něj. Recepty jsou velmi lahodné.

Květák je nízkokalorická zelenina, která nás díky svému vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je bohatý na vitaminy a minerály, zejména vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík. Tmavší druhy květáku mají vyšší obsah vitaminů a minerálů. I po krátkém varu si květák uchová až polovinu denní dávky zmíněného vitaminu C. Dodá tělu vitaminy B, například biotin, který pomáhá s odstraněním lupů a posílí nehty. Pokud trpíte svíráním čelisti během spánku a skřípáním zubů, kousek květáku před spaním vám může pomoci.

Zapečený květák s bešamelem

Ingredience:

  • 1 květák
  • 4 brambory
  • 2 lžíce            másla
  • 2 lžíce            hladké mouky
  • 1 až 2 kelímky smetany ke šlehání
  • provensálské koření
  • sůl
  • pepř
  • vegeta
  • sýr na posypání

Postup:

Květák a brambory očistíme. Květák pak rozebereme na růžičky a brambory nakrájíme na kolečka. Do zapékací misky naskládáme květák s brambory a posypeme vše solí, pepřem a trochou vegety.

Na másle opražíme mouku a osmahneme světlou jíšku. Zalijeme ji smetanou a připravíme si z ní bešamelovou omáčku. Ochutíme solí, vegetou a provensálským kořením. Bešamel pak nalijeme na květák s brambory a vše pečeme asi 40 minut.. Asi 10 minut před koncem můžeme posypat sýrem a zapéct.

Zapečený květák se sýrem

Ingredience:

  • 1 menší květák
  • 4 brambory
  • 1 balení cherry rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g anglické slaniny
  • 150 ml 33 % smetany
  • 150 g čedaru
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • pažitka nebo bazalka

Postup:

Květák očistíme a rozebereme jej na růžičky. Brambory nakrájíme na plátky, vložíme je do studené osolené vody, přivedeme k varu a vaříme je asi 10 minut. Pak přidáme květák a vaříme ještě dalších 8 minut.

Mezitím si připravíme nakrájenou slaninu na pánvi. Jakmile pustí tuk, přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibuli a nakonec nadrobno nakrájený česnek a krátce osmažíme.

Pak slijeme vodu z brambor a květáku, zapékací mísu si vymažeme máslem a vrstvíme do ní osolené a opepřené brambory, květák, přidáme několik cherry rajčat a vše střídáme. Nakonec posypeme slaninou s cibulkou a vše zalijeme smetanou.

Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a zapékáme asi na 30 minut. Po 15 minutách posypeme povrch nastrouhaným čedarem a dáme znovu do trouby. Na závěr ještě povrch ozdobíme nasekanou pažitkou nebo bazalkou.

Rate this post

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.