Tibi krystaly jsou drobné řasy, které příjemně zkvasí s libovolným sladkým základem do lahodného nápoje a dodá důležité živiny a vitamíny. Můžete je znát také pod názvem vodní kefír, japonské mořské krystaly nebo také živá zrnka.
Původ tibi krystalů není zcela znám. Pochází pravděpodobně z Kavkazu, podobně jako jejich blízká příbuzná kefírová houba, odkud se rozšířily do Číny a pak do celého světa. Ve vhodném prostředí způsobují kvašení, které dodává nápoji cenné látky podporující imunitu. Příznivé účinky kvašení znali už naši předkové, kteří si díky zkvašené zelenině doplňovali vitamíny a minerály v zimním období.
Blahodárné účinky tibi krystalů
Nápoj z tibi krystalů by měli pravidelně užívat ti, co trpí některým z těchto onemocnění. Látky z vodního kefíru pomáhají zmírňovat příznaky a podpoří léčbu:
- astma a průduškové katary
- onemocnění jater a potíže s ledvinami
- žloutenková dieta
- potíže se žaludkem, žlučníkem, slinivkou i slezinou
- obnovení střevní rovnováhy
- léčba zánětů vně i uvnitř těla
- potíže s vysokým krevním tlakem
- onemocnění srdce a infarkt
- alergické projevy, ekzémy, vyrážky a akné
- nedostatečná tvorba bílých krvinek – T-lymfocitů
- anemie
- diabetes a snižování hladiny krevního cukru
- oslabený imunitní systém
- suché a lámavé vlasy, zlepšení kvality vlasů i pleti
- zpomalení procesu stárnutí
- nervová onemocnění a deprese
- skleróza
Co je potřeba na nápoj z tibi krystalů
- 1 menší hrnek tibi krystalů
- 2,5 litru převařené nebo odstáté vody
- 8 lžic cukru
- 2 lžíce sušeného ovoce
K výrobě se vám bude hodit 3 litrová lahev, nekovový cedník a čistá utěrka. Vyhněte se používání kovových předmětů, protože kov tibi krystaly zabíjí.
Jak pěstovat tibi krystaly
Vodní kefír nepotřebuje k životu příliš mnoho. Stačí mu převařená nebo odstátá voda, cukr a přírodně sušené ovoce, u kterého nebyly ke konzervaci použity siřičitany nebo jiná škodlivé konzervanty. Do vychladlé převařené, anebo do odstáté vody, která se nechává stát kvůli možné přítomnosti chlóru, nasypeme cukr a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak přidáme sušené ovoce a tibi krystaly. Vše znovu zamícháme, překryjeme čistou textilií a nakonec ji přichytíme gumičkou. Pak nádobu umístíme na světlé místo.
Jak dlouho trvá výroba tiby nápoje
Při běžné pokojové teplotě 20 až 22 °C trvá výroba nápoje asi 2 až 3 dny. V létě stačí krystalům i 24 hodin. Hotový nápoj slijeme, k tibi krystalům přidáme další vodu s míchanou s cukrem a opět jej necháme pracovat jako v popsaném postupu. Pak 1x týdně krystaly propláchneme ve studené vodě a vložíme do roztoku novou dávku sušeného ovoce a to staré vyhodíme.
Zkuste experimentovat
Vodu můžete nahradit zeleným nebo černým čajem a do nálevu přidat různá koření, jako je hřebíček nebo anýz. Chuť nápoje se změní také v závislosti na tom, jaký použijeme druh cukru nebo jaké použijeme sušené ovoce. Můžete si doma pěstovat i zajímavé rostliny, třeba rýmovník.
Jak se tiby nápoj užívá
Hotový nápoj můžeme ihned vypít nebo si ho uložit na 2 až 3 dny v uzavíratelné nádobě v lednici. Po 24 hodinách v chladu bude příjemně perlivý díky doznívajícím kvasným procesům. Hotový nápoj můžeme smíchat i s džusem nebo čajem.