Na zavařování sezónního ovoce, zeleniny, hub i masa je při zavařování nutná důsledná sterilizace sklenic i víček. Jak na samotnou sterilizaci víček a lahví? Pojďme se společně podívat na to, jak si připravit zavařovací sklenice a víčka, aby nám v nich potraviny dlouho vydržely a nezačaly se kazit či plesnivět.
Proč je sterilizace sklenic i víček tak důležitá
Potraviny zavařujeme proto, aby nám opravdu dlouho vydržely a mohli jsme je konzumovat i během zimy, za několik měsíců. Pro dlouhodobou výdrž potravin má sterilizace zásadní význam. Sterilizace je proces, během kterého se odstraní veškeré bakterie ve sklenicích. Ty by mohly způsobit kontaminaci potravin. Pokud sklenici nesterilizujeme, začnou se potraviny brzy kazit a plesnivět. Zavařování ve vyvařených sklenicích je důležité. Zavařovací sklenice, těsnění a víčka musí být také při zavařování suchá, čistá a perfektně těsnit.
Jak připravit sklenice před zavařováním
Proces sterilizace je snadný a zabere jen pár minut. Rozhodně se vyplatí. Než se pustíte do sterilizace, sklenice i víčka nejprve důkladně omyjte, odstraňte viditelné nečistoty a pomocí saponátu sklenice dobře odmastěte. Sklenice umyjte především kolem závitu a uzávěru, kde se nečistoty drží nejčastěji. Nezapomeňte na gumičky a vnitřní prostor víček, kde se bakterie často množí a podporují tím vznik plísní.
Sterilizace sklenic v hrnci
Napusťte hluboký hrnec vodou a postavte do něj všechny sklenice dnem vzhůru. Do hrnce vložte i omytá víčka. Dejte hrnec na sporák a přiveďte k varu. Vařte 10 až 15 minut, až začne voda probublávat. Vysoká teplota zničí všechny bakterie. Pak opatrně sklenice vytáhněte a nechte osušit dnem vzhůru na utěrce. Neutírejte je kvůli kontaminaci.
Sterilizace sklenic v troubě
Sklenice budou po vytažení z trouby i suché. Do hlubokého plechu napusťte cca 2 cm vody a položte do ní zavařovací sklenice i s víčky. Nastavte teplotu 100 °C a sterilizujte v ní sklenice a víčka přibližně 10 minut. Po vytažení sklenic z trouby je lze hned plnit. Můžete také vyzkoušet zavařování v troubě.
Sterilizace sklenic v myčce
Sklenice budou čisté i z myčky na nádobí, když je tam necháte vyschnout. Nedávejte do myčky žádné jiné nádobí a vložte do ní jen umyté sklenice a víčka. Po jejich umytí v myčce je ale ještě nutná sterilizace vařící vodou v hrnci nebo v troubě. Myčky nedosahují teplot požadovaných k vyhubení všech bakterií a mikrobů.
Sterilizace sterilizační tekutinou
Zavařovací sklenice i víčka je také možné sterilizovat sterilizační tekutinou dostupnou v lékárnách. Ten se používá třeba na kojenecké lahve. Sterilizační roztok zaručuje vysoce efektivní a rychlou sterilizaci předmětům, které mohou přijít do styku s dětskými ústy a jsou perfektní i při zavařování.