houby

Jak správně usušit a zmrazit houby?

Pokud si chcete na pokrmech s houbami pochutnat i v zimě, musíte si je umět správě uchovat. Úprava a skladování hub má svá pravidla. Uchovávat se mohou jen houby mladé a zdravé. Důležité je i jejich vytřídění a očištění.

Jedním z nejlepších způsobů, jak houby uchovávat i přes zimu, je sušení. Pak můžete mít pár sušených praváků v zimě do bramboračky nebo kulajdy, anebo si připravit hovězí na houbách. Po usušení se dají houby rozemlít a vznikne z nich prášek, který se skvěle hodí třeba do pravého italského risotta. Na sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hřibů, žampiony, klouzci, křemenáče, žampiony a bedly. Houby můžete i zmrazit a budou mít oproti sušeným zase trošku jinou chuť.

Jak správně sušit houby

Důkladně očištěné houby bez červů a plísní podélně nakrájejte na plátky tlusté 4 milimetry. Nakrájené houby rozložte na pečící papír nebo na síto sušičky tak, aby se vzájemně nedotýkaly ani nepřekrývaly. Zapomeňte na sušení hub na novinovém papíře, stránkách časopisů nebo letácích. Tiskařskou barvu totiž umí do sebe houby velmi rychle nasát. Na vzdušném místě se musí sušit i několik dní.

Jak sušit houby v sušičce

Sušení hub je v sušičce nejsnazší nejrychlejší. Sušička houby usuší za pár hodin. Houby nakrájejte, naskládejte na síta, nastavte sušičku na teplotu 40 až 50 °C a sušte je 5 až 8 hodin, podle toho, jak jsou moc vlhké. Houby nemusíte převracet a přesunovat. V kvalitní sušičce vzduch proudí rovnoměrně.

Jak sušit houby v troubě

Naskládejte nakrájené houby na plechy vyložené pečicím papírem. Troubu nastavte na 20 až 30 °C, ať se vám houby nezapaří. Za 2 hodiny zvyšte teplotu na 50 až 70 °C. Zapněte větrák na proudění horkého vzduchu. Pokud to trouba neumí, nechte při sušení hub pootevřená dvířka, ať uniká pára. Vždy po 3 hodinách houby obracejte.

Jak skladovat usušené houby

Usušené houby šustí, jsou křehké, lámou se a už se neohýbají. Vložte je do vzduchotěsných a velmi pevně uzavíratelných sklenic. Pak je skladujete na chladném, ale suchém místě. V plátěném pytlíku musí být skladovány na chladném a vzdušném místě, ale mohou se do nich dostat moly. Správně uskladněné sušené houby vydrží nejméně 2 roky. Nesmí se k nim dostat vlhkost, jinak chytí plíseň.

Jak zmrazit houby

Houby lze uchovávat i v mrazničce. Očistěte je, nakrájejte na menší kousky a 3 až 4 minuty povařte. Některé druhy hub zmrazené za syrova hořknou a povařením k tomu nedochází. Navíc se houby zbaví toxinů a zmenší objem, takže nezaberou tolik místa v mrazáku. Nevařené houby také po rozmrazení rozměknou. Po uvaření houby propláchněte studenou vodou, nechte odkapat a dejte do nádob nebo sáčků vhodných k mražení potravin.

Před vařením nerozmrazovat!

Můžete houby i podusit ve vlastní šťávě, po chvíli přidat malé množství tuku a chvilku ještě dusit. Pak celou nádobu i s houbami ochladit ve studené vodě a dát do nádob k mražení. Dokonale těsnící obal zabrání načichnutí ostatních potravin. Po vyndání z mrazáku houby před vařením nikdy nerozmrazujte, ale přidávejte je do pokrmů zmrzlé. Budou mít mnohem lepší chuť a konzistenci.

houby
Rate this post

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.