Květák se nejčastěji připravuje smažený v trojobalu, ale možností jak jej připravit je Zkuste si ho zapéct třeba se sýrem, ale i bez něj. Recepty jsou velmi lahodné.
Květák je nízkokalorická zelenina, která nás díky svému vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je bohatý na vitaminy a minerály, zejména vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík. Tmavší druhy květáku mají vyšší obsah vitaminů a minerálů. I po krátkém varu si květák uchová až polovinu denní dávky zmíněného vitaminu C. Dodá tělu vitaminy B, například biotin, který pomáhá s odstraněním lupů a posílí nehty. Pokud trpíte svíráním čelisti během spánku a skřípáním zubů, kousek květáku před spaním vám může pomoci.
Zapečený květák s bešamelem
Ingredience:
- 1 květák
- 4 brambory
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 až 2 kelímky smetany ke šlehání
- provensálské koření
- sůl
- pepř
- vegeta
- sýr na posypání
Postup:
Květák a brambory očistíme. Květák pak rozebereme na růžičky a brambory nakrájíme na kolečka. Do zapékací misky naskládáme květák s brambory a posypeme vše solí, pepřem a trochou vegety.
Na másle opražíme mouku a osmahneme světlou jíšku. Zalijeme ji smetanou a připravíme si z ní bešamelovou omáčku. Ochutíme solí, vegetou a provensálským kořením. Bešamel pak nalijeme na květák s brambory a vše pečeme asi 40 minut.. Asi 10 minut před koncem můžeme posypat sýrem a zapéct.
Zapečený květák se sýrem
Ingredience:
- 1 menší květák
- 4 brambory
- 1 balení cherry rajčat
- 1 stroužek česneku
- 80 g anglické slaniny
- 150 ml 33 % smetany
- 150 g čedaru
- máslo
- sůl
- pepř
- pažitka nebo bazalka
Postup:
Květák očistíme a rozebereme jej na růžičky. Brambory nakrájíme na plátky, vložíme je do studené osolené vody, přivedeme k varu a vaříme je asi 10 minut. Pak přidáme květák a vaříme ještě dalších 8 minut.
Mezitím si připravíme nakrájenou slaninu na pánvi. Jakmile pustí tuk, přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibuli a nakonec nadrobno nakrájený česnek a krátce osmažíme.
Pak slijeme vodu z brambor a květáku, zapékací mísu si vymažeme máslem a vrstvíme do ní osolené a opepřené brambory, květák, přidáme několik cherry rajčat a vše střídáme. Nakonec posypeme slaninou s cibulkou a vše zalijeme smetanou.
Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a zapékáme asi na 30 minut. Po 15 minutách posypeme povrch nastrouhaným čedarem a dáme znovu do trouby. Na závěr ještě povrch ozdobíme nasekanou pažitkou nebo bazalkou.