6 tipů na zdravou snídani – Nakopněte se po ránu

Snídaně je základním zdrojem energie do nového dne a neměli bychom ji odbývat.  Snídat bychom měli přibližně hodinu až dvě po probuzení a jídlo si v klidu vychutnat. Přirozeně tak aktivujeme metabolismus a tělo si nezačne tuky automaticky ukládat na horší časy. Věnujme proto ráno chvilku sami sobě a dejme si zdravou snídani.

1.   Jogurt s ovesnými vločkami a ovocem

  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžička ovesných vloček
  • 1 lžička oříšků nebo semínek (např. lněných)
  • 1 lžička rozinek nebo brusinek
  • 1/2 banánu
  • 1 kiwi
  • 1 mandarinka

Vše smícháme dohromady. Do snídaně se můžete pustit hned, nebo nechat ovesné vločky lehce rozmočit a semínka naboptnat.

2.   Smoothie s lesním ovocem

  • ½ hrnku mléka
  • ½ hrnku lesního ovoce (může být i mražené)
  • 1 banán
  • 5 ks mandlí
  • lžička medu

Vše rozmixujeme v mixéru do hustého nápoje a můžeme snídat. Podívejte se na další smoothie recepty.

3.   Celozrnné vafle s mandlovým máslem

  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mandlového másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 125 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • trošku mandlového másla

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mléko a rozpuštěné máslo. V jiné misce smícháme mouku s práškem do pečiva a jemně vmícháme do předchozí směsi. Těsto necháme 10 až15 minut odpočívat. Pak si vezmeme vaflovač. Na talíř přidáme ovoce a vafle zakápneme mandlovým máslem.

4.   Žitný toust s uzeným lososem

  • žitný chléb nebo celozrnné pečivo
  • tvarohový sýr nebo žervé nebo Cottage
  • 2 plátky uzeného lososa
  • trochu kopru

Žitný chléb nebo jiné celozrnné pečivo potřeme jemnou vrstvou tvarohového sýru a přidáme plátky uzeného lososa. Můžeme přidat trochu kopru.

snídaně

5.   Celozrnný toast s vejcem a zeleninou

  • celozrnný toustový chléb
  • vejce
  • pažitka
  • rajče
  • paprika

Opečeme chleba v toastovači. Volské oko připravíme na teflonové pánvi bez tuku nebo na trošce kokosového oleje a mírně osolíme a opepříme. Posypeme nakrájenou pažitkou, přidáme plátky rajčat a papriky.

6.   Míchané tofu se žampiony na žitném chlebu

  • 100 g tofu
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 hrnku nakrájených žampionů
  • 1 hrnek nasekaného čerstvého špenátu
  • olivový olej
  • sůl
  • žitný chléb
  • Mozzarella

Na pánvi zahřejeme trochu olivového oleje, přidáme 100 g nastrouhaného nebo rozdrobeného tofu, půlku nakrájené červené papriky, půl hrnku nakrájených žampionů a hrnek nasekaného čerstvého špenátu. Směs opékáme na pánvi a mícháme asi 5 až 7 minut. Podle chuti osolíme a podáváme na žitném chlebu. Na závěr posypeme Mozzarellou.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *