Čištění odpadů krok za krokem – Co nejvíce funguje?

V každé domácnosti se nám čas od času ucpe odpad. Pak nás trápí nevábný pach, voda odtéká stále pomaleji, někdy se druhým odtokem vrací, jindy přestane odtékat zcela. Vyzkoušejte si ucpaný odpad zprůchodnit sami. Poradíme vám, jak na to. 

I když jsou odpady dobře provedeny po konstrukční a mechanické stránce, cesta od odtoku v umyvadle, vaně nebo dřezu do stoupačky se časem zanáší zbytky tuku, vousů, vlasů, mycích a čisticích prostředků a na stěnách se mohou usazovat i nerozpuštěné zbytky pracích prášků. Drobné problémy umí vyřešit sítko, které dáme do výlevky. To pak zachytí vlasy, vlákna z látek a jiné hrubé nečistoty.

Jak začít s čistěním odpadu

Nejprve jej třeba zjistit příčinu špatného odtoku vody z odpadu. Často stačí použít klasický gumový zvon, kterým ucpeme otvor přepadu a silně zvonem zapumpujeme. Vznikne podtlak a odtok vody se opat obnoví.

Čistění sifonu

Další fáze je vyšroubování sifonu a jeho mechanické vyčistění. V koupelně bývá velmi často zanesený chuchvalci vlasů, zbytky vousů, čisticích prostředků nebo mýdla. Před demontáží je třeba postavit pod vyšroubovaný sifon kbelík, kam nám vytečou zbytky vody i s nečistotami. Současně je vhodné očistit horní část výtoku umyvadla. Pak je třeba odstranit největší nečistoty.

Chemické prostředky

Po odstranění největších nečistot v sifonu je vhodné použít nějaký typ chemického prostředku, který dokáže vyčistit nejen zbytky usazených vrstev nečistot na stěnách sifonu, ale i celé odpadové potrubí. Mezi přípravky na bázi louhu nebo hydroxidu sodného patří osvědčený přípravek krtek. Podobných pomocníků je ale k dostání více. Jejich účinnost se liší koncentrací louhu, obvykle se však blíží 100 %. Do odtoku nasypte odměrku přípravku a zalijte jej horkou vodou. Dejte si pozor, protože je reakce prudká. Doporučujeme gumové rukavice a ochranné brýlemi. Voda totiž často vystřikuje ze sifonu ven a hrozí vážné poleptání.

Domácí čističe odpadů

Vyzkoušet můžete i domácí čističe odpadů, které jsou zvláště vhodné v kuchyni. Pomůže nám kyselá báze, jako je ocet nebo citron a zásaditá báze, jako je jedlá soda, sůl nebo prášek do pečiva. Můžete zkusit nasypat půl šálku sody do sifonu a nalít na ni stejné množství octa. Jakmile opadne pěna, zalijte odpad ještě vroucí vodou. V případě potřeby postup opakujte. Podobné přípravky lze použít i na čištění pračky nebo na čištění lednice.

Čistění odpadu mechanickou cestou

Pokud je odpad opravdu ucpaný a neodtéká vůbec, pomůže nám už jen mechanická cesta. V případě silně zaneseného potrubí je nutné takzvaný špunt prošťouchnout a uvolnit. K tomu slouží instalatérské pero neboli čistící pružina. Zakoupíte ho v hobby prodejně nebo v prodejně potřeb pro instalatéry. Koupit si můžete ruční spirálu nebo na elektrický pohon. Odšroubujte sifon a do potrubí zaveďte pružinu až k ucpanému místu. Pak krouživým pohybem postupně posouvejte pružinu potrubím, dokud se ucpávka opravdu neprorazí a neuvolní. Pokud ani tento postup nepomůže, musíte zavolat odborníky a nechat to na nich.

Rate this post

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.