avokado

Nejlepší recepty na pomazánku z avokáda

Pomazánky jsou rychlé a snadno se kombinují s jakýmkoliv druhem pečiva. Nabízejí obrovské množství obměn a chuťových kombinací, které se vám jen tak brzy neomrzí. Veganská pomazánka z avokáda může být i v bio kvalitě. Záleží na vás, jaké použijete suroviny.

avokado

Pomazánka z avokáda s tvarohem

Suroviny:

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 až 2 zralá avokáda
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • lučina a majonéza podle chuti
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

Postup:

Zralé, měkčí avokádo oloupeme. Vyloupneme z avokáda pecku a dáme ho do misky k tvarohu. Vezmeme si k ruce vidličku a zapracujeme avokádo s tvarohem do jednolité hmoty. Můžeme přidat lučinu a jednu až dvě lžíce majonézy. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a lehce zakápneme citronovou šťávou. Vše promícháme, ochutnáme a dochutíme podle vlastní chuti. Namažeme na pečivo, nejlépe celozrnné.

Pomazánka z avokáda bez česneku

Suroviny:

  • 1 a ½ avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ⅓ lžičky pepře
  • ½ lžičky mořské soli

Postup:

Avokáda si oloupeme nebo vyškrábneme ze slupek a dáme do mixéru. Přidáme rozetřený česnek a všechny ostatní ingredience. Ochutnáme a dochutíme podle vlastní chuti. Rozmixujte do hladké konzistence. Dáme na chvilku vychladit do ledničky a můžeme podávat na čerstvém pečivu.

avokádo

Pomazánka z avokáda s rajčaty

Suroviny:

  • 3 avokáda
  • ½ nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 chili paprička – dle chuti (nemusí být)
  • šťáva z 1 limetky
  • špetka soli

Postup:

Rozkrojte si měkké a zralé avokádo, odstraňte slupku a pecku. Rozmačkejte jej vidličkou do požadované konzistence nebo rozmixujte. Přidejte nadrobno nasekanou cibulku, rajčata, papričku, koriandr a rozmačkaný česnek. Zakápněte šťávou z limetky a dle chuti dochuťte solí. Promíchejte, nechte vychladit v lednici a podívejte.

Pomazánka z avokáda s vejcem

Suroviny:

  • 1 střední avokádo
  • 2 vejce
  • 1 lžička olivového oleje
  • ½ lžičky sušeného česneku nebo stroužek čerstvého
  • 2 lžíce nadrobno nasekané jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup:

Dejte si uvařit vejce natvrdo a oloupejte je. Mezitím si oloupejte nebo vydloubněte avokádo bez pecky a promačkejte vidličkou. Přidejte k němu vychladlá vejce nastrouhaná struhadlem nebo rozmixovaná v mixéru. Přidejte ostatní suroviny a důkladně vše promíchejte.

Pomazánka z avokáda s cizrnou

Suroviny:

  • 1 avokádo
  • 1 plechovka cizrny
  • ½ hrnku nadrobno nakrájené červené cibule
  • 2 lžíce čerstvých bylinek dle vlastní volby
  • špetka soli

Postup:

Rozkrojte avokádo a vyndejte pecku. Avokádo si vyškrábněte ze slupky do misky a přidejte cizrnu. Obojí rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo rozmixujte. Přidejte nakrájenou cibuli, nasekané bylinky a dochuťte solí dle chuti.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *