Pomazánky jsou rychlé a snadno se kombinují s jakýmkoliv druhem pečiva. Nabízejí obrovské množství obměn a chuťových kombinací, které se vám jen tak brzy neomrzí. Veganská pomazánka z avokáda může být i v bio kvalitě. Záleží na vás, jaké použijete suroviny.
Pomazánka z avokáda s tvarohem
Suroviny:
- 1 vanička tvarohu
- 1 až 2 zralá avokáda
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- lučina a majonéza podle chuti
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
Postup:
Zralé, měkčí avokádo oloupeme. Vyloupneme z avokáda pecku a dáme ho do misky k tvarohu. Vezmeme si k ruce vidličku a zapracujeme avokádo s tvarohem do jednolité hmoty. Můžeme přidat lučinu a jednu až dvě lžíce majonézy. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a lehce zakápneme citronovou šťávou. Vše promícháme, ochutnáme a dochutíme podle vlastní chuti. Namažeme na pečivo, nejlépe celozrnné.
Pomazánka z avokáda bez česneku
Suroviny:
- 1 a ½ avokáda
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- ⅓ lžičky pepře
- ½ lžičky mořské soli
Postup:
Avokáda si oloupeme nebo vyškrábneme ze slupek a dáme do mixéru. Přidáme rozetřený česnek a všechny ostatní ingredience. Ochutnáme a dochutíme podle vlastní chuti. Rozmixujte do hladké konzistence. Dáme na chvilku vychladit do ledničky a můžeme podávat na čerstvém pečivu.
Pomazánka z avokáda s rajčaty
Suroviny:
- 3 avokáda
- ½ nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 chili paprička – dle chuti (nemusí být)
- šťáva z 1 limetky
- špetka soli
Postup:
Rozkrojte si měkké a zralé avokádo, odstraňte slupku a pecku. Rozmačkejte jej vidličkou do požadované konzistence nebo rozmixujte. Přidejte nadrobno nasekanou cibulku, rajčata, papričku, koriandr a rozmačkaný česnek. Zakápněte šťávou z limetky a dle chuti dochuťte solí. Promíchejte, nechte vychladit v lednici a podívejte.
Pomazánka z avokáda s vejcem
Suroviny:
- 1 střední avokádo
- 2 vejce
- 1 lžička olivového oleje
- ½ lžičky sušeného česneku nebo stroužek čerstvého
- 2 lžíce nadrobno nasekané jarní cibulky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
- ½ lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
Postup:
Dejte si uvařit vejce natvrdo a oloupejte je. Mezitím si oloupejte nebo vydloubněte avokádo bez pecky a promačkejte vidličkou. Přidejte k němu vychladlá vejce nastrouhaná struhadlem nebo rozmixovaná v mixéru. Přidejte ostatní suroviny a důkladně vše promíchejte.
Pomazánka z avokáda s cizrnou
Suroviny:
- 1 avokádo
- 1 plechovka cizrny
- ½ hrnku nadrobno nakrájené červené cibule
- 2 lžíce čerstvých bylinek dle vlastní volby
- špetka soli
Postup:
Rozkrojte avokádo a vyndejte pecku. Avokádo si vyškrábněte ze slupky do misky a přidejte cizrnu. Obojí rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo rozmixujte. Přidejte nakrájenou cibuli, nasekané bylinky a dochuťte solí dle chuti.