Ke zvýšené tvorbě žaludečních kyselin přispívá zejména káva, alkohol, cigarety, koncentrované ovocné džusy a perlivé nápoje. Existuje však i celá řada potravin, které podrážděný žaludek umí zklidnit. Co pomáhá při potížích kromě sklenice vody s trochou jedlé sody nebo pastilek Rennie?
Jezte v klidu, dobře vše rozkousejte a nepřejídejte se. Při jídle seďte vzpřímeně a hned po něm necvičte. Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu a ochucujte pokrmy rozmarýnem. Konzumujte více zeleniny, do jídelníčku přidejte potočnici, artyčoky a čekanku. Po jídle si dejte kousek čerstvého ananasu a místo do bílého se pusťte do celozrnného pečiva. Nejezte nic ani 2 až 3 hodiny před spaním. Odpočívejte a spěte raději na levém boku.
Co pomáhá proti pálení žáhy?
Mandle
Mandle urychlují trávení a vysoký obsah zdravých tuků dokonale neutralizuje aktivitu žaludečních kyselin. Stačí rozkousat 5 až 10 kousků nesolených a nepražených mandlí a brzy se vám uleví.
Stroužek česneku
V našem organismu česnek funguje antibakteriálně a protizánětlivě, podobně jako zázvor. Zařaďte ho do jídelníčku a při problémech rozžvýkejte jeden syrový stroužek. Pokud to zvládnete, podle zkušeností mnoha lidí to zabírá.
Zázvorový čaj
Pálení žáhy způsobuje i bakteriální infekce. Zázvorový čaj působí antibakteriálně, protizánětlivě a mírní bolesti. Asi 2 cm zázvorového kořene, nastrouhejte, zalijte vroucí vodou, 10 minut louhujte, přeceďte a pijte 2 až 3x denně mezi jídly. Do mírně vychladlého čaje můžete přidat lžičku medu.
Citronová šťáva
Navzdory své kyselé chuti působí citronová šťáva v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje zmíněnou nadměrnou produkci kyselin v žaludku. Zkuste si dát po jídle sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.
Jablečný ocet
Jablečný ocet urychluje proces trávení a pomáhá potlačit nepříjemné pálení žáhy. Rozmíchejte si 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a popíjejte ji po malých doušcích. Pocit úlevy se dostaví během pár minut.
Med
Na podrážděný jícen zabírá i med. Zklidňuje bolest, vytváří jemný ochranný obal kolem stěn žaludku, brání tvorbě dalších žaludečních kyselin a urychluje regeneraci poškozené sliznice. Rozmíchejte si 1 až 2 lžičky medu ve sklenici teplé vody a popíjejte ji během dne mezi jídly.
Med s kurkumou
Kurkuma v pokrmech podporuje trávení a pomáhá obnovit sliznici jícnu, která bývá při častých potížích s pálením žáhy dost podrážděná a narušená po agresivním působení žaludečních kyselin. Vezměte 1 polévkovou lžíci kurkumy a rozmíchejte si ji ve 100 g medu. Berte ji po lžičkách.
Šťáva z brambor
Čerstvá šťáva ze syrových brambor, kterou připravíte v odšťavňovači, je zásaditá a pomáhá při pálení žáhy. Použijte vždy čerstvé, neloupané brambory, které důkladně očistíte kartáčkem pod tekoucí vodou a omyjete. Pijte vždy 60 ml 4x denně na lačno a mezi jídly.
Skořicový nápoj
Při potížích s pálením žáhy vám uleví také skořice. Přidejte 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte ji 10 minut. Přimíchejte lžičku medu a pijte 2 až 3 krát denně mezi jídly.
Hořčice s vodou
Při pálení žáhy pomáhá i hořčice. Rozmíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice v malé sklence vody a při potížích ji vypijte. Bolest a pálení žáhy se zmírní během chvilky.