Snídaně je základním zdrojem energie do nového dne a neměli bychom ji odbývat. Snídat bychom měli přibližně hodinu až dvě po probuzení a jídlo si v klidu vychutnat. Přirozeně tak aktivujeme metabolismus a tělo si nezačne tuky automaticky ukládat na horší časy. Věnujme proto ráno chvilku sami sobě a dejme si zdravou snídani.
1. Jogurt s ovesnými vločkami a ovocem
- 1 bílý jogurt
- 1 lžička ovesných vloček
- 1 lžička oříšků nebo semínek (např. lněných)
- 1 lžička rozinek nebo brusinek
- 1/2 banánu
- 1 kiwi
- 1 mandarinka
Vše smícháme dohromady. Do snídaně se můžete pustit hned, nebo nechat ovesné vločky lehce rozmočit a semínka naboptnat.
2. Smoothie s lesním ovocem
- ½ hrnku mléka
- ½ hrnku lesního ovoce (může být i mražené)
- 1 banán
- 5 ks mandlí
- lžička medu
Vše rozmixujeme v mixéru do hustého nápoje a můžeme snídat. Podívejte se na další smoothie recepty.
3. Celozrnné vafle s mandlovým máslem
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce mandlového másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- 125 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 125 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- trošku mandlového másla
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mléko a rozpuštěné máslo. V jiné misce smícháme mouku s práškem do pečiva a jemně vmícháme do předchozí směsi. Těsto necháme 10 až15 minut odpočívat. Pak si vezmeme vaflovač. Na talíř přidáme ovoce a vafle zakápneme mandlovým máslem.
4. Žitný toust s uzeným lososem
- žitný chléb nebo celozrnné pečivo
- tvarohový sýr nebo žervé nebo Cottage
- 2 plátky uzeného lososa
- trochu kopru
Žitný chléb nebo jiné celozrnné pečivo potřeme jemnou vrstvou tvarohového sýru a přidáme plátky uzeného lososa. Můžeme přidat trochu kopru.
5. Celozrnný toast s vejcem a zeleninou
- celozrnný toustový chléb
- vejce
- pažitka
- rajče
- paprika
Opečeme chleba v toastovači. Volské oko připravíme na teflonové pánvi bez tuku nebo na trošce kokosového oleje a mírně osolíme a opepříme. Posypeme nakrájenou pažitkou, přidáme plátky rajčat a papriky.
6. Míchané tofu se žampiony na žitném chlebu
- 100 g tofu
- 1/2 červené papriky
- 1/2 hrnku nakrájených žampionů
- 1 hrnek nasekaného čerstvého špenátu
- olivový olej
- sůl
- žitný chléb
- Mozzarella
Na pánvi zahřejeme trochu olivového oleje, přidáme 100 g nastrouhaného nebo rozdrobeného tofu, půlku nakrájené červené papriky, půl hrnku nakrájených žampionů a hrnek nasekaného čerstvého špenátu. Směs opékáme na pánvi a mícháme asi 5 až 7 minut. Podle chuti osolíme a podáváme na žitném chlebu. Na závěr posypeme Mozzarellou.